Amfiteatrul Colegiului “Nicu Gane” a marcat joi, 9 mai, într-un cadru restrâns, Ziua Europei.
Directorul colegiului, prof. de istorie Codrin Benţa, a punctat tripla importanţă a zilei comemorate atât la nivel national cât şi la nivel internaţional.
De departe cel mai important pentru noi ca stat, momentul istoric 9 mai 1877 reprezintă obţinerea independenţei României (Principatului României) faţă de Imperiul Otoman. După recunoaşterea ei la nivel international nu a fost necesară modificarea Constituţiei (cu excepţia articolului al şaptelea, impus prin Tratatul de la Berlin) acest lucru arătând faptul că legea fundamentală a ţării cuprindea deja conceptele independenţei de stat.
Un alt moment esenţial, 9 mai 1945, reprezintă la nivel internaţional incheierea celui de-al Doilea Război Mondial, prin capitularea Germaniei naziste în faţa aliaţilor, punându-se capăt astfel celui mai mare conflict militar petrecut în întreaga lume.
De asemenea, al treilea eveniment comemorat, cu implicaţii esenţiale pe plan european şi în present, este data de 9 mai 1950 – Declaraţia lui Schuman (ministru francez de origine germană), care propunea o nouă formă de organizare a statelor Europei , marcând momentul naşterii Uniunii Europene. De altfel, Robert Schuman a fost considerat unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene.
Iniţial s-a constituit Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, ca mai apoi, în timp, în urma constituirii şi celorlalte Comunităţi Economice Europene să se ajungă la definirea formei pe care o cunoaştem astăzi sub titulatura de Uniunea Europeană.
Momentul a fost urmat de un scurt recital de vioară al elevului Alexandru Livadaru, obişnuit deja de la multe alte activităţi culturale să-şi încânte colegii şi profesorii cu arcuşul său. A interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu dar şi Imnul Europei (Oda bucuriei, fragment din Simfonia a IXa de Beethoven).
În partea a treia a evenimentului, elevii au putut urmări două filme documentare, primul despre însemnătatea Uniunii Europene (scurt istoric, tratatele care au stat la baza formării sale, precum şi evenimentele majore şi statele membre), iar al doilea despre instituţiile din cadrul Uniunii Europene şi importanţa acestora.
Ca un moment adiacent evenimentului zilei, amintim că steagul Uniunii Europene era expus la geamul unei clase din corpul C al Colegiului, în semn de conştientizare şi respect.
CRISTINA BĂRĂSCU
FOTO: MARINEL DĂNILĂ