Evenimentele dedicate zilei Colegiului Național „Nicu Gane” au avut loc anul acesta vineri 27 octombrie, întrucât ziua de 2 noiembrie, în care colegiul va împlini cei 153 de ani de existență, este conform calendarului școlar anual situată în vacanță.
Atmosfera blândă a toamnei neobișnuit de calde din acest an s-a revărsat ușor pe holurile instituției și în sălile unde au avut loc manifestările în cinstea evenimentului, iar forfota aceea plăcută a cuprins atât elevii nerăbdători cât și dascălii implicați în desfășurarea activităților.
Aula colegiului a găzduit și în acest an Simpozionul „Alter Magister”, ajuns la ediția a doua, la ceas aniversar.
Directorul colegiului, prof.dr. Codrin Bența, a deschis manifestările cultural-educaționale desfășurate în Aulă. A motivat titulatura simpozionului făcând trimitere la o abordare educațională modernă în ceea ce privește schimbul de informații manifestat în relația profesori-elevi, abordare prezentată de profesorii și elevii implicați în diversele activități școlare din interiorul sau din afara școlii, precum și în proiectele (Erasmus) la care au fost participanți.De asemenea profesorul Codrin Bența face și o incursiune pe scurt în istoricul școlii noastre.
Ne-am bucurat în Aulă de prezența a câtorva profesori care au clădit alături de alți colegi ai domniilor lor, piatră cu piatră, edificiul școlii de care noi ne bucurăm astăzi, printre care dna. profesoară de limba și literatura română Mioara Gafencu, dna. profesoară de limba franceză Virginia Sturzu și dl.profesor de limba și literatura română, dar și fost director al colegiului, Neculai Sturzu.
O trecere minuțioasă prin istoricul unității școlare omagiate, de la începuturile existenței sale până în prezent a fost făcută și de dna. profesoară Mioara Gafencu, fost cadru didactic de prestigiu al colegiului, singura reprezentantă din sală care a participat ca și profesor al liceului de atunci, la împlinirea a 100 de ani de la înființare, în anul 1970. A dat lecturii parte din articolul scris special pentru ziua de 2 noiembrie anul curent, articol realizat împreună cu fiul și colaboratorul dumneaei nu doar în acest demers cultural, profesorul Sorin Gafencu.
Expunerea a plecat de la momentul înființării Gimnaziul Al.Ioan I, după mai multe încercări, la data 2 noiembrie 1870, sub influența cadrului creat de Unirea Pricipatelor Române din 1859. La scurt timp, numele școlii s-a schimbat, luând numele scriitorului fabulist Alecu Donici, dna. profesoară motivându-ne această schimbare de nume ca fiind o reacție de regret, dar și de revoltă oarecum a comunității la pierderea domnitorului Al. Ioan Cuza. Cu date și informații complexe dna. profesoară ne prezintă importanța colegiului și în trecut, acesta fiind considerat la vremea aceea una dintre cele mai bune școli din nordul Moldovei.
Structura școlii se modifică, se trece în perioada interbelică de la învățământul gimnazial la cel liceal, prin publicarea acestui moment în Monitorul Oficial.
În aceeași perioadă se reușește trecerea instituției de învățământ la finanțarea din bugetul statului, construindu-se etajul clădirii, ajungându-se astfel din ce în ce mai aproape de forma și structura colegiului de astăzi. Au urmat vremuri tulburi, după 1948 s-a impementat modelul sovietic, în 1965 schimbându-i-se numele în Liceul Nr.1, iar odată cu numele schimbându-se și structura educațională, punându-se accent pe discipline tehnice de mecaniă, având în vedere transformările din municipiu și industrializarea alertă din perioada comunistă.
La șapte ani de la sărbătorirea Centenarului, în 1977 școala primește numele de Liceul „Nicu Gane”, pe care îl va recupera definitiv după Revoluția din 1989. Zece ani mai târziu, în 1999 Liceul devine Colegiul Național „Nicu Gane”, urmând un trend ascendent, evoluând alături, dascăli și elevi, într-un cadru specific școlilor moderne, europene.
Domnul profesor Neculai Sturzu ne-a invitat printr-o imagine plastică, să reflectăm și de ce nu, să ne susținem în procesul de dezvoltare precum în trecut edificiile de statuile atlanților – noi, cei de astăzi, elevi, dascăli, oameni ai școlii, să ne susținem în parcursul educațional de personalitățile marcante ce au trecut prin școală fie ca elevi, fie au condus această instituție pe care astăzi o sărbătorim. Ne putem opri la Nicu Gane, la Lovinești, Cazabani, Labiș, Maestru Irimescu, Stino sau Ciurea, sau putem „aștepta” în viitor valori care poate tocmai astăzi cresc între zidurile școlii noastre.
A urmat partea a doua a simpozionului, în care profesorii și elevii implicați în diferite proiecte au făcut scurte prezentări concluzionând rezultatele sau achizițiile dobândite.
Profesoara Liliana Oniciuc alături de laboranta Geta Despa au lucrat împreună cu un grup de elevi la câteva experimente interesante precum „adâncul culorilor”, „galaxie într-un pahar” sau „mireasma chimiei” audiența bucurându-se de mireasma unui parfum creat de eleva Irina Iacob, sub îndrumarea tehnică a doamnei profesoare și a doamnei laborante.
O altă prezentare a fost susținută de doi elevi de la clasa a X-a F, clasa profesoarei Liliana Rădulescu, prezentându-ne prin slide-uri un rezumat al activităților realizate, fie de Ziua Francofoniei, fie de 1 Decembrie sau în alte momente din timpul anului școlar, implicându-se activ precum în proiectul „O floare pentru școala mea”.
A urmat profesor Viorica Bența care ne-a povestit de începuturile experienței sale cu proiectele de Acreditare Erasmus, primul la care a participat fiind Euroscola, mai apoi,alături de colegul professor Ioan Caulea a participat la alte patru proiecte de acreditare, coordonând unul dintre acestea.
Profesorul Ioan Caulea, un „veteran” în ceea ce privește proiectele Erasmus, de acreditare, dar nu numai, ce stăpânește foarte bine logistica și partea de legislație pentru ca implementarea acestora să se facă în condiții optime, participă la proiectul de acreditare și dezvoltare personală din Calabria, apoi Milano, mobilizând un efectiv de 30-32 de elevi pe acest parcurs, participând ca și ceilalți colegi implicați la schimbul de cultură, de civilizație și de limbă dintre țările participante.
În proiectul de acreditare desfășurat la Barcelona- Badalona, profesorul Marius Iacob participă cu un grup de elevi și povestește experiențele de acolo.
De asemenea, profesoara Daniela Pavel, participă la un alt proiect de acrerditare, tot în Barcelona-Badalona, dar de data aceasta alături de un grup format doar din profesori – Corbu Luminita (director adjunct), Bădărău Bogdan, Macarov Cecilia, Porof Marcel și Darabă Iulian, participând la schimbul de experiență în cadrul acestui proiect, tot de acreditare.
Profesorul Dan Cojocaru a participat la un alt proiect, de mediu, „Eco Light House„, desfășurat în Slovacia și Polonia.
Nu în ultimul rând, profesoara Primăvara Bența a participat la un alt proiect, numit Curs de formare pentru Lucrători de tineret”, desfășurat în țară, în apropiere de Cluj, având ca scop combaterea adicțiilor, subiect din ce în ce mai actual în rîndul liceeenilor, din păcate.
Activitatea simpozionului se încheie cu prezentarea activițăților din Consiliul Elevilor, făcută de elevele Mădălina Țăranu și Selena Mărănduca.
Domnul Neculai Sturzu încheie cu o invitație la un viitor eveniment Sadoveanu, pe 5 noiembrie, spunându-ne că este ceva magic în această frumoasă ciclică curgere a evenimentelor – Eugen Lovinescu 31 octombrie, 2 noiembrie ziua colegiului și 5 noiembrie Mihail Sadoveanu, lăsându-ne cu parfumul diafan de toamnă dinspre lumea magică a scrierilor lui.
Despre expoziția pictorului Iosif Csukat din Holul de marmură veți găsi cu siguranță detalii în alt articol cultural, dar nu pot să nu precizez că am rămas cu o stare de „îndrăgosteală” adolescentină la vederea tablourilor din expoziție și nu vreau să omit precizarea domnului Konstantyn Ungureanu Box, profesorul care ne-a prezentat expoziția, „dacă picturile domnului Csukat ar fi o melodie, atunci aceea ar fi Anotimpurile lui Vivaldi”.
Iată cum la sărbătoarea Colegiului „Nicu Gane”, în cea mai blândă și luminoasă toamnă din ultimii ani, educația, artele plastice și muzica – pentru că foarte mulți dintre tinerii colegiului au participat activ la ediția a doua a Concertului „Aplauze, vă rog!…”, sprijiniți de prof. Dan Sinăuceanu– aceste trei „grații” ne-au dovedit că sincretismul funcționează iar generațiile care vin din urmă pot deveni alți piloni de susținere, alti „atlanți”.
Cristina Bărăscu