Cartea „Meditaţii pentru oameni ocupaţi” se adresează celor care vor să iasă din tiparele societăţii consumeriste în sensul detaşarii de materialismul propovăduit pe toate canalele mediatice şi nu numai. Osho este un înţelept ce are propriile viziuni asupra vieţii, multe dintre ele chiar diferite în raport cu scrierile predecesorilor săi, extrăgănd din scripturile sacre alte învăţăminte care îi prezintă propria viziune aspra existenţei. Meditaţiile propuse de Osho au caracter practic, veritabile exerciţii de inducere şi menţinere a sănătăţii fizice şi psihice care pot suplini sau chiar elimina multe dintre tratamentele medicinii occidentale alopate. Se ştie că medicina orientală se foloseşte de alte repere în realizarea unui tratament, incluzând în prim-plan latura energetic-spirituală a omului. Tocmai pe acest aspect pune accent şi Osho devoalând câteva tehnici de vindecare prin sine. Dincolo de latura pur pragmatică a cărţii, latura filosofică nu este deloc de neglijat, Osho demonstrând cu prisosinţă un înalt nivel de înţelepciune fie de nivel sacru sau de nivel materialist. Cred că cel puţin din acest punct de vedere cartea reprezintă un plus pentru căutătorii de cunoaştere.
*
Volumul de debut „Suflet indigo” (Ed. Irizor, Oneşti, 2023) al Paulei Drăguşanu este o incursiune într-o lume revelată. Îşi are reperele în câmpul de lavandă, pentru că autoarea a îndrăznit să-şi rupă rutina zilnică şi să evadeze într-o lume care să-i producă plăcere. Deşi este în sine o afacere, cultivarea lavandei i-a schimbat radical viaţa. A înţeles că bucuria nu vine din luciul betoanelor şi sclipiciul modei, ci din sinceritatea trăirilor. Munca din câmpul de lavandă, deşi extenuantă, aduce satisfacţie, împlinire. Este bucuria lucrului bine făcut, dar şi senzaţia întoarcerii în sânul naturii, în verdele şi movul florii ce te imbogăţeşte nu numai cromatic şi olfactiv, ci oferă gust, tămăduire şi… viaţă. Pentru Paula Drăguşanu este o trecere dincolo. Un pas prin care conştientizezi puterea divină, Dragostea sub toate aspectele ei pe care trebuie doar să-i acorzi bunăvoinţa de a se manifesta. Invitaţiile ei sunt chemări către înţelegerea vieţii, de ruperea de tiparele formate prin rutina zilnică. „Iar eu sunt vie” exclamă în „Cu sufletul îmbrăcat în florăreasă”, chiar dacă „unii spun că sunt o smintită”. Probabil că mulţi dintre cei care au pătruns în înţelepciunea vieţii sunt consideraţi aşa, pentru că ignoranţii nu au puterea de a înţelege. Din păcate srtigătele autoarei nu au întotdeauna ecou, dar „puţini sunt cei aleşi” pentru că numai aceia care-şi pot deschide ochii pentru a privi în adânc, vor avea parte de revelaţiile unei lumi extraordinar de frumoase, pe care avem la dispoziţie o viaţă ca să invăţăm să o trăim. Ar fi ideal ca ea să apară la inceput, nu la sfârşit. Pentru că graniţele tiparelor stilistice literare s-au dizolvat, cartea poate fi privită ca un volum de versuri în proză, dar în acelaşi timp poate fi ca invitaţii spre meditaţii asupra lumii, a vietii, asupra bucuriei care se naşte dintr-o sămânţă. Un lucru absolut neînsemnat se poate transforma într-o explozie de bucurie. Aşa s-a născut şi Universul dacă ar fi să ne gândim la explozia primordială. Paula ne invită să vedem aceste Big-Bang-uri în orice floare, fie ea şi de lavandă.
*
Romanul „Destine fracturate” (Ed. Junimea, 2023) de Vasile Aioanei are o structură concisă, fiind cabrat mai mult pe acţiune, asemenea unui roman poliţist, lipsind detaliile şi descrierile considerate inutile. Având în vedere tipologia cititorului actual, cred că soluţia literară adoptată se potriveşte gusturilor prezentului.Romanul urmăreşte, ca într-un film de acţiune, destinele a trei femei – mamă, fiică, nepoată – ce au avut nefericirea ca într-un moment important al vieţii lor să întâlnească persoana nepotrivită. În fapt, inocenţa vârstei, lipsa unui sprijin moral corespunzător, fac ca viaţa lor să ia o turnură neaşteptată. Este inocenţă, este din prea multă încredere în cel de lângă tine? Romanul descrie într-un fel sau altul exploatarea inocenţei de către diverse personaje cu caracter îndoielnic ce interferează cu personajele principale. Acţiunea se întinde pe trei paliere temporale corespunzătoare celor trei vârste în care intervin joncţiuni ce fisurează parcursul lin, ducând cititorul în stări contradictorii, aspirându-i atenţia şi ţinându-l captiv în lectură. Ce a adus fracturi în destinele celor trei femei, cum s-au cicatrizat (dacă s-au cicatrizat) ele, rămâne să vă propuneţi să deschideţi volumul pentru că, oricum,lectura lui vă va subjuga şi, în final, veţi afla şi răspunsuri.