15 decembrie, jumătate dintr-un timp hibernal, trezit la viață de activitatea culturală „întreită” din Holul de marmură al Colegiului Național „Nicu Gane” cheamă audiența la un nou eveniment cultural, cu reverberații în timp.
Preotul V. Liviu Mihăilă, președinte al Asociației Fălticeni Cultural, dăruiește colegiului trei colecții deosebite de tablouri , considerând darul său unul de suflet, făcut instituției al cărei elev a fost, iar mai apoi, un timp și profesor.
Prima dintre colecții este cea care aduce cu sine din „albastrul de Voroneț” de acasă de la cel care pune culoarea pe pânză și însuflețește „Fălticeniul De Altădată”. Colecția este semnată de pictorul Radu Bercea și aduce în lumina ochiului patina timpului de odinioară, prin „fragmente” arhitecturale desprinse dintr-un alt spațiu, secvențe vii de clădiri vechi ale orașului , unele de pe Strada Mare a Fălticeniului de altădata, așa cum ne sugerează și numele colecției.
Clădiri de referință pentru Fălticeni, precum „Muzeul Ion Irimescu”, „Liceul Nicu Gane”, „Galeria Omenilor de Seamă”, Biblioteca „Eugen Lovinescu”, Primăria orașului, „Consulatul austriac” sau „Casa Brenner ”- o bijuterie arhitecturală ce se descoperă trecătorului printr-o reinterpretare a frontonului și a coloanelor grecești de pe fațada clădirii, acestea mai sus menționate fiind doar o parte dintre cele cinsprezece lucrări ale domnului Bercea, incluse în donația părintelui Mihăilă.
Există și o clauză specială a donației, în sensul păstrării locației stabilite de donator împreună cu instituția care primește donația, reprezentată prin directorul acesteia, prof. Codrin Bența, impunându-se în timp respectarea acesteia, a locației, și anume destinația finală fiind Aula Colegiului „Nicu Gane”.
A doua colecție donată tot prin bunăvoința preotului Mihăilă este „Colecția de fotografii Marinel Dănilă” – „cronicarul fotografic” modern al vieții culturale locale, nelipsit de la activitățile de această factură decât forțat de împrejurări care n-ar ține niciodată de voința dumnealui.
Colecția însumează aproximativ 40 de fotografii și trădează frumusețea și parfumul clădirilor elegante din trecut, fie al celor de pe strada Republicii, fie al celor de pe strada Botoșani, sau al altor clădiri de pe alte străzi mai mult sau mai puțin cunoscute, clădiri care astăzi din păcate nu mai sunt martori „vii” pentru că regimul comunist nu a fost blând cu ele, ba dimpotrivă, a dus o politică de „aerisire arhitecturală”, pentru a face loc griului și blocurilor identice, potrivite de a „modela” sau mai simplu spus de a șterge într-un singur fel, caractere și rațiuni. În realizarea tablourilor-fotografii s-a folosit tehnica de tip canvas, de imprimare a imaginii din fotografia inițială, pe pânză.
A treia colecție, colecția personală a preotului Mihăilă,este cea a Reginei Maria, numită „Regina Maria – Regina Soldat”, însumând aproximativ 30 de tablouri, în aceeași tehnică, canvas, reprezentând imagini cu Majestatea Sa alături de soldați pe front, lângă surorile medicale sau la căpătâiul răniților, citindu-le rugăciuni sau încurajându-i.
Lumina din unele tablouri – care ar putea ocupa atât spații de trecere, holuri, dar mai ales spații cu destinații strict culturale, cum ar fi biblioteca colegiului – trece dincoace de pânză și schimbă modul în care percepi un simplu tablou, o imagine. Chipul Reginei poate aduce lumină în spații în care timpul a redus din intensitatea luminii fizice.
Invitații la eveniment au rostit fiecare un cuvânt apreciativ la adresa celor trei colecții dar și față de gestul de donație făcut de preotul Liviu Mihăilă. După directorul colegiului, prof. Codrin Bența, cel care a deschis evenimentul, a urmat cuvântul explicativ și confesiv al preotului Mihăilă, apoi cel al pictorului și graficianului Radu Bercea, cu modestia și căldura cu care ne-a obișnuit. Un alt invitat, domnul Daniel Hrenciuc, inspector de istorie, a insistat pe importanța apelului la memorie, atât pentru comunitate, dar mai ales pentru elevi, pentru a nu se uita atrocitățile făcute de-a lungul timpului istoric, în special cele asupra evreilor, făcând trimitere la Auxiliarul Didactic – Istoria Evreilor. Holocaustul – auxiliar apărut anul acesta la Editura „George Tofan” Suceava, editat sub coordonarea dumnealui. Să nu-l uităm nici pe prof. Constantin Bulboacă, care a apreciat în mod deosebit colecția prietenului său Radu Bercea.
Un invitat cu care nu ne întâlnim zilnic la astfel de activități a fost actorul Vlad Rădescu, aflat pentru un alt eveniment deosebit în Fălticeni, a vorbit cu emoție audienței, adresându-se cu o blândețe introspectă, specifică dumnealui, elevilor prezenți.
Au fost și momente de poezie, eleva Adela Șulea de la Colegiu „Petru Rareș” Suceava, obișnuită cu activitățile culturale ale Asociației Fălticeni Cultural, ne-a încântat cu felul său special de a recita, de fiecare data permițându-ne să-i descoperim progresele împlinirii sale ca și recitator.
Elevii clasei IX E, ai colegiului „Nicu Gane”, diriginte prof. Mihaela Nicolae, un dascăl de limba latină altfel, în sensul bun al termenului, ne-au bucurat cu glasuri frumos pregătite musical, cu cântece de iarnă și colinde.
S-a făcut lumină din lumina de pe chipul Reginei, s-a făcut culoare, „albastrul de Voroneț” transpus în pânzele cu Fălticeniul din alte vremuri, s-a făcut cântec, pentru ca atunci când cuvântul se termină, culoarea, lumina și sunetul sunt nevoite să pășească enigmatic într-un alt timp de iarnă, pe Holul de marmură al colegiului.
CRISTINA BĂRĂSCU