Luni, 15 aprilie, pe holul de marmură al Colegiului Naţional „Nicu Gane”, a avut loc vernisajul expoziţiei „Flori de câmp” a pictorului Radu Bercea, alături de o parte dintre lucrările doamnei profesoare Angelica Murăraşu. Parteneri ai evenimentului au fost Asociaţia „Spirit Liber” Fălticeni şi Asociaţia „Nicolae Labiş” Fălticeni.
Gazdă a evenimentului, directorul Colegiului Nicu Gane, prof. Codrin Benţa i-a prezentat audienţei pe cei doi artişti plastici, iar despre pictorul Radu Bercea şi prietenia care-l leagă de acesta, a amintit prof. Constantin Bulboacă.
De asemenea, artista plastică Mihaela Matei a vorbit despre importanţa artei în dezvoltarea tinerilor şi despre faptul că este nevoie de manifestarea frumosului la nivel vizual, iar acest lucru vine ca o reacţie necesară de estompare a excesului de ecran din vieţile elevilor.
Pictorul Radu Bercea, cu modestia caracteristică, a ţinut să precizeze că dumnealui este doar omul faptelor, nu al vorbelor, lăsând culoarea să vorbească de la sine prin tablourile care trezesc ochiului obosit de tumultul cotidian, precum primăvara, flori elegante din ramele tablourilor expuse.
Dna. prof. Angelica Murăraşu a adus alături de lucrările domnului Bercea câteva dintre picturile dumneaei, cu modestia şi discreţia unui artist aflat la început dar capabil să transmită emoţie prin culoare şi tonuri de gri, reliefând zbaterile şi ieşirea la lumină prin pictură, după suferinţa pierderii soţului.
Poeta de la Mălini, Maria Ţigănescu Creţu a subliniat sensibilitatea aparte a doamnei Murăraşu, profesoară de limba română în satul lui Labiş.
A urmat un moment artistic – prof. Puiu Creţu a cântat la flaut, profesoara Alexandra Chifan şi fetiţele dumneaei, Maria şi Hristiana, precum şi David Rusu au recitat poezii.
Elevii clasei a IX a E, inimoşi dar şi talentaţi, au bucurat audienţa şi la acest eveniment cu un scurt recital de muzică folk.
A fost culoare şi sensibilitate, holul de marmură primind ca şi altă dată glasurile elevilor săi în drumul lor către definire educaţională dar şi spirituală.
CRISTINA BĂRĂSCU
FOTO: Cristina Bărăscu/Marinel Dănilă