(Nr proiect 2024-1-RO01-KA121-SCH-000232024/Acreditare nr. 2021-1-RO01-KA120-SCH-000046339)
Activitățile din cadrul Acreditării Erasmus+ pentru Educație Școlară vizează dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor prin participarea la sesiuni de observare și cursuri de formare. Astfel, timp de o săptămână, două cadre didactice de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni au colaborat cu profesorii de la Junior High School Panorama Thessaloniki din Grecia în organizarea unor ateliere de învățare, în care au folosit metode, tehnici și mijloace digitale care să favorizeze atractivitatea și eficiența actului didactic. Această oportunitate oferită de programul Erasmus+ a facilitat schimbul de experiențe cu profesori din Grecia, dar și din Franța și Portugalia, pentru a îmbunătăți metodele de predare prin observarea stilului de predare din instituția parteneră, dar și prin interacțiunea directă cu participanți din alte instituții de învățământ europene.
Programul a început cu o sesiune dedicată dezvoltării profesionale a profesorilor, în cadrul căreia s-au discutat metode inovative de predare-evaluare-învățare utilizând tehnologia digitală.
Profesorii participanți s-au integrat în programul propus de instituția parteneră, unde s-au desfășurat activități de tip rol-play, având ca scop învățarea metodologiilor de predare colaborativă. Această sesiune a stimulat creativitatea și colaborarea dintre profesori. Workshopul despre tehnici de comunicare asertivă și ascultare activă a fost esențial pentru construirea unui mediu educațional pozitiv.
Activitățile interactive din cadrul proiectului de reciclare propus de școla parteneră au avut menirea de a-i încuraja pe participanți să pună accent pe protejarea mediului și pe respectul față de natură. Astfel, foarte importantă a fost prezentarea programului Edu-Larp (Educational Role-Playing Games), dedicat dezvoltării abilităților soft pentru dezvoltarea sustenabilă. Școala gazdă a organizat un atelier demonstrativ în care elevii au fost puși în situații concrete de viață, dovedindu-și abilitățile de comunicare și de rezolvare a problemelor cu care s-ar putea confrunta.
Participanții au explorat, de asemenea, tehnici simple de yoga, mindfulness și meditație, acestea fiind metode ce pot fi implementate în sala de clasă pentru a stimula interesul elevilor față de învățare. Tot pentru a sublinia importanța stării de bine în activitatea didactică, profesorii au participat la workshopul despre psihologia pozitivă, în cadrul căruia s-a pus accentul pe factorii care ar putea afecta succesul profesional și personal. În ultima zi, participanții au fost invitați să împărtășească activități preferate din școala lor și să prezinte proiecte pe care le-ar dori implementate. Activitățile s-au încheiat cu o evaluare a programului, în care fiecare participant a avut ocazia să ofere feedback și să împărtășească gânduri finale despre experiența Erasmus+.
Activitatea de tip job shadowing a reprezentat pentru cei doi participanți o oportunitate de a învăța din experiențele internaționale și de a-și îmbunătăți practicile pedagogice utilizând inclusiv instrumentele digitale. Activitățile derulate nu doar că au contribuit la dezvoltarea profesională individuală, dar au creat și o bază solidă pentru colaborări ulterioare cu instituții educaționale din Europa.
”Proiectul Erasmus+ m-a condus spre o adevărată avalanșă de gânduri și sentimente bune, toate acestea provenind din întâlnirea, intercunoașterea și comunicarea deschisă cu ceilalți participanți, având ocazia să exersăm atât limba engleză, cât și cea franceză, dar și să avem un binevenit schimb de experiență grec-francez-portughez-român. De asemenea, activitățile și metodele prezentate de instituția parteneră s-au dovedit bune și utile în viitoarele noastre strategii didactice: jocuri de rol, tehnici de comunicare pozitivă și ascultare activă, tehnici de „antrenare a minții” spre o gândire și o soluționare favorabilă a tot ceea ce avem de întâmpinat în viață, exerciții yoga pentru o bună relaxare a corpului, pentru o bună oxigenare a creierului și pentru o bună concentrare. Foarte interesante și captivante au fost activitățile demonstrative din sala de clasă, dar și discuția cu un consilier privind orientarea școlară și profesională realizată de acesta la mai multe școli din oraș”, spune prof. Otilia Grădinariu.
”Datorită proiectului Erasmus, am avut șansa să călătoresc în Grecia și să vin în contact cu noi sisteme educaționale și cu tehnici de predare inovative folosind mijloace digitale. Aceasta a fost o oportunitate extraordinară, care mi-a permis să acumulez cunoștințe valoroase, învățând noi metode de lucru necesare pentru domeniul în care activez.
Această experiență m-a ajutat nu doar să descopăr noi tehnici de lucru, ci și să îmi doresc să le implementez la clasele unde predau, contribuind astfel la îmbunătățirea procesului educativ. Am realizat că meseria de dascăl este una dintre cele mai frumoase meserii, pentru că îți aduce satisfacție personală și profesională, mai ales dacă dorința de perfecționare este mereu vie”, ne-a declarat prof. Liliana Oniciuc.