Universitarul sucevean Gianina Laura Bouriaud, cercetător în silvicultură, reclamă “mutilarea” unor arbori din cimitirul ostașilor sovietici din municipiul Fălticeni.
Ea a postat pe o rețea socială două fotografii și textul “Stop mutilării arborilor. Frizerii cu drujbă de la Spații Verzi nu știu că arborii de talie mare nu se taie precum un gard viu și nu se toaletează precum un cățel bichon.
Ce fel de estetică poate fi în asemenea mutilări inutile?
Nu, nu erau putrezi, nici nu erau pericol pentru nimeni, fiind o zonă închisă, fără alei pietonale.
Sper să nu fie vorba de contracte de furnizare de biomasă (tocătură din material lemnos rezultat din „toaletarea” de primăvară), asta ar fi chiar culmea. Să dai efectele de protecție ale unui arbore (absorbție fonică, absorbția noxelor și a prafului, estetică, umbrire și răcorire pe timp de caniculă, adăpost și ciripit de păsări) pe treizeci de arginți de tinichea…”.
Toaletări de arbori asemănătoare s-au făcut și în municipiul Suceava.
Prof. univ. dr. ing. Laura Bouriaud este directoarea Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava din anul 2020 și, de la începutul acestui an, a fost selectată în Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării Ştiinţifice.
Este o personalitate marcantă a cercetării în domeniul silviculturii, recunoscută la nivel național și internațional, doctor în Științe forestiere, titlu obținut la ENGREF Nancy, Franța, licențiată în Silvicultură (Facultatea de Silvicultură, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava) și în Științe juridice (Facultatea de Științe Juridice, la Universitatea ”A.I. Cuza” din Iași), dar și absolventă a unui program de masterat în Drept Public și Științe Politice la Universitatea Nancy 2, Franța.
Cadrul didactic universitar a derulat importante activități de cercetare și predare la European Forest Institute, Joensuu, Finlanda, University of Alberta, Edmonton, Canada, și la Universitatea ”A.I. Cuza” din Iași, România. De asemenea, a fost manager de proiect pentru 15 proiecte de cercetare, dintre care opt proiecte de cercetare internaționale (Wildcard, Informa, Fem4Forests, BeonNat, Effect, StarTree, Motive, GoFor) și două contracte internaționale de servicii de cercetare (SFM, Simwood).