Desfășurate în perioada 18-22 decembrie la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, manifestările cultural – educative din această săptămână „altfel” – titulatura fiind specifică programului nostru educațional, au cuprins o plajă largă de activități, implicând atât elevii colegiului cât și profesorii acestora, abordându-se mai multe domenii (educație pentru sănătate, abilități de viață, consiliere, orientare în carieră, responsabilitate socială, cultură, artă, știință, tehnică, etc.).
Luni, 18 decembrie, au avut loc activități care pun în prim plan starea de bine din cadrul școlii, un element important, „obligatoriu” poate, atât de necesar în desfășurarea armonioasă a orelor în procesul de educație. Ateliere de joacă cu piese Lego la clasele mici, acordarea primului ajutor, provocările adolescenței, activități anti-drog sau anti-dependențe care vin din tentațiile vârstei, prevenirea bullying-ului în mediul școlar, stări literare și trăiri din alte timpuri, din cele interbelice, terapia prin artă, matematica și fizica mai aproape de elevi prin joc, vizionări de filme, dezbateri sunt activițăți care au umplut la propriu și la figurat Amfiteatrul, sălile de curs, poate și inimile celor implicați în desfășurarea lor.
A doua zi din săptămână ne-am întors la tradiție și obiceiuri, colegiul „respirând” portul și graiul popular; peste tot în școală chipuri tinere care luminau cu tot cu straiele desprinse parcă din lumea bunicilor de odinioară, dar mai ales în Amfiteatru, unde Festivalul „Zestrea cu datini” s-a reluat din inițiativa unui grup inimos de profesori, după o pauză destul de mare, din motive care au ținut în principal de condițiile impuse de pandemie. Alături de etalarea cu eleganță a costumului popular în diferite culori și modele, unele mai vechi, altele reinterpretate, au răsunat colinde și cântece de sărbătoare, prin bunăvoința și implicarea unui număr mare de elevi, aproape 200. Au fost și invitați speciali la Festival, Grupul „Moldava” coordonat de prof. Lenuța Rusu de la Clubul Copiilor Fălticeni, Grupul „Caprele de la Mălini” și „Grupul vocal instrumental Suha”, coordonate de profesorii Popescu Liliana, Ilinca Ioan și Ilinca Paula.
Miercuri, s-a continuat seria de activități la clasă, la fel ca în fiecare zi din săptâmâna altfel, dintre cele incluse în programul educațional intern, propus și realizat de către cei mai mulți dintre profesorii colegiului, împreună negreșit cu majoritatea elevilor. Prevenirea și combaterea bullyingului, discriminarea, toleranța, acceptarea diversității, comportamentul școlar astăzi, sunt doar câteva teme de pe „ordinea” de zi. Târgul de Crăciun, de pe holul de la etaj, din fața Aulei a încântat prin culoare dar mai ales prin savoare pofticioșii mai mari sau mai mici. Prăjituri, cozonaci, chiar mult urmăritele sarmale care s-au evaporat cu viteza luminii, au încântat simțurile cele omenești fără doar și poate. În Amfiteatru, cei mai mici dintre gimnaziștii colegiului, anume cei de la clasa aV-a, ajutați cu multă implicare de către cei mari de la a XI-a F, nu doar privind partea logistică pentru bunul mers al Balului Boboceilor, ci și partea artistică, de coregrafie, suport fizic și emotional chiar, rezultatul fiind unul încântător. Amuzante fragmente de teatru, viitori oratori, ceea ce sigur n-ar fi rău pentru mai târziu, voci frumoase acompaniate de chitară clasică și dans, eleve elegante care stăpânesc frumos claviatura pianului dar și vioara, o tânără voce rock de excepție pentru cei 11 ani ai săi, momente care au ținut aplauzele doar pe „on”.
Nici ziua următoare nu s-a lăsat mai prejos, bucurând audiența Amfiteatrului cu o scenetă „gândită” și jucată de elevii clasei a IX-a C, denumită „În căutarea lui Moș Crăciun”. S-a conștientizat încă o data că nu aducem Crăciunul mai aproape de noi dacă uităm de familie, de grija față de cei apropiați și ne predăm consumerismului și aparențelor. La finalul scenetei colindul a fost cel care a făcut liniște în sufletele celor prezenți. Aula a găzduit și un „meci” demonstrativ de dezbateri în format WS.
S-a oficializat de asemenea donația făcută săptămâna trecută de președintele Asociației Fălticeni Cultural, pr.V.Liviu Mihăilă, care împreună cu directorul colegiului, prof.Codrin Bența dar și cu dl. Marinel Dănilă, „martorul fotografic” al activițăților culturale din oraș, cel care a realizat de fapt a treia colecție, cea de fotografie cu orașul (Fălticeni) vechi, donată liceului, vizitându-se colecțiile alături de un grup de elevi.
În ultima zi din săptămînă elevii și profesorii și-au concentrat atenția pe activități outdoor, sport și mișcare, intrând în atmosfera premergătoare vacanței de iarnă.
O săptâmănă „altfel” dar plină, cu bunădispoziție, chipuri vesele, port authentic românesc, o îmbinare în scop educativ a modernului cu tradiția, a noului cu „vechiul” lăzilor de zestere ale bunicilor, a frumosului vizual cu cel sonor, într-o înnobilare de sărbătoare de iarnă peste elevi, profesori, ziduri de liceu din alte timpuri, pași discreți ai altor dascăli transpuși în timp peste cei de astăzi și bucuria clipei.
CRISTINA BĂRĂSCU