În perioada 17 – 28 februarie 2025, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, ca școală acreditată pentru derularea de proiecte cu finanțare europeană Erasmus+ în perioada 2022-2027 și sub egida titulaturii de „Școală Europeană” a organizat un stagiu de formare profesională pentru un grup de 11 elevi de clasa a X-a, de la specializarea Matematică-Informatică. Programul de mobilități de formare s-a derulat în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Mobilități de formare profesională (VET). Elevii fălticeneni au efectuat aceste activități de formare în domeniul IT sub tutoratul companiei „APDI” din Granada, Spania. Acesta a fost primul flux de mobilități din acest an școlar, urmând ca în perioada iunie-iulie, alți 14 elevi să beneficieze de acest tip de formare inițială.
Obiectivul principal al proiectului Erasmus+, cu nr. de contract 2024-1-RO01-KA121-VET-000214126 este asigurarea calității în formarea profesionala inițială, printr-un stagiu de pregătire practică a elevilor de clasa a X-a de la specializarea Matematica-Informatica, în scopul dobândirii de competențe digitale corespunzătoare noilor cerințe de pe piața europeană a muncii.
Cei 11 elevi au fost însoțiţi de profesorul coordonator Ioan Caulea și de profesorul de informatică Florin Ilincăi, responsabilul cu pregătirea profesională a elevilor.
Dar pentru că obiectivele proiectului presupun și formarea unor competențe de comunicare, inter-relaționare sau de lărgire a orizontului socio-cultural, sub coordonarea profesorilor însoțitori, timpul liber s-a materializat în vizitarea unor obiective turistice și culturale de notorietate. Așadar, pe lângă activitățile practice, elevii au avut oportunitatea de a comunica într-o limbă străină de circulație internațională, să cunoască și altă cultură, să interacționeze cu cetățeni de altă naționalitate, realizând astfel că, a fi cetățean european înseamnă a fi tolerant, a fi implicat în rezolvarea problemelor din societate și a avea abilități de gândire critică.
„Antrenarea elevilor școlii noastre în activități de anvergură internațională a dus și va duce la înțelegerea existenței și valorizarea multiculturalismului, oferindu-le, astfel, șanse de afirmare la nivel european. Dimensiunea europeană a educației, a școlii, ca reflectare a unei realități care exercită presiuni, ne determină să întreprindem măsuri pentru a-i sprijini pe tineri să găsească modalități de răspuns la provocările lumii contemporane. Creșterea prestigiului școlii vine, în acest sens, și ca o consecință a acestor parteneriate internaționale, imaginea acesteia fiind promovată atât la nivel național, cât și european, îmbunătățindu-se astfel, pe de-o parte, relațiile cu organismele instituționale și cu autoritățile publice locale, iar pe de altă parte, atrăgând atenția comunității locale asupra unor rezultate deosebite obținute de elevii noștri îndrumați de un corp didactic profesionist și responsabil”, ne-a declarat coordonatorul proiectului, profesorul Ioan Caulea.
Feedback pozitiv din partea elevilor la finalul stagiului de formare
„Pentru mine experiența din Erasmus a fost una deosebită față de ce am trăit până acum. Am reușit să fac lucruri extraordinare și să colaborez foarte bine cu toată lumea angrenată în proiect. Am avut șansa să cunosc lume nouă și să fac parte dintr-un colectiv de excepție, alături de care am trăit clipe pe care n-am cum să le uit. Mi-a plăcut ca proiectul a decurs de o așa manieră încât aproape ca n-am simțit trecerea timpului. O zi obișnuită era plină de activități organizate în așa fel încât să existe o armonie perfectă între munca propriu-zisă pentru crearea site-ului și timpul acordat relaxării și vizitării unor obiective pe care, cu siguranță, aș fi regretat dacă nu le-aș fi văzut în realitate. Pot spune ca aceste două săptămâni au fost realmente speciale și vor rămâne așa pentru mine. Cu locurile, oamenii și amintirile de acolo, Granada rămâne un loc al viselor și al descoperirii sinelui prin faptul ca am reușit să înțeleg și să îmi conturez un ideal”, este de părere Octavian Ione, din clasa a X-a A.
În opinia elevei Elena Irimia, din aceeași clasă, „mobilitatea Erasmus din Granada a reprezentat o oportunitate de a îmi dezvolta cunoştințele în domeniul tehnologic digital şi de a cunoaşte noi persoane. De asemenea, aceste două săptămâni au contribuit la apropierea grupului de colegi cu care am vizitat o parte din sudul Spaniei. Acest stagiu de formare nu ar fi fost posibil fără inițiativa domnilor profesori cărora le suntem recunoscători pentru că ne-au oferit şansa la o experiență unică”, iar Matei Vultur, colegul de clasă al Elenei, afirmă că „experiența Erasmus din Granada a fost foarte interesantă și m-a ajutat să descopăr o cultură nouă și un mod diferit de a învăța. Am avut ocazia să cunosc oameni din mai multe țări, să îmi îmbunătățesc comunicarea și să mă adaptez unui stil de viață diferit. A fost o experiență utilă, care m-a ajutat să devin mai deschis și mai independent”.
Alexandra Stafie din clasa a X-a B, spune că „această experiență a fost una care m-a făcut să realizez cât de important este să mă înțeleg cu cei din jurul meu ca să mă simt bine. Acest proiect Erasmus a fost una dintre cele mai frumoase experiențe ale mele, unde am simțit toate emoțiile pe care le poate avea o ființă umană”. Tot din clasa a X-a B, Cristiana Strugaru susține că „aceasta exerienţă a fost una însemnată pentru mine, deoarece am avut multe de învăţat în cadrul companiei APDI Group Granada. Am desfășurat activități într-o atmosferă prietenoasă, alături de oameni frumoși. În cadrul stagiului de practică am beneficiat de oportunitatea de a-mi demonstra și dezvolta, totodată, abilitățile IT”, iar în opinia lui Matei Muscălița „stagiul de formare profesională Erasmus din Granada a fost o experiență de neuitat, oferindu-ne ocazia de a ne îmbunătăți atât competențele digitale, cât și cele de comunicare într-un mediu internațional, dar și de a descoperi o cultură vibrantă. Pe lângă dezvoltarea profesională, am avut oportunitatea de a interacționa cu oameni din diverse colțuri ale lumii, ceea ce ne-a îmbogățit atât personal, cât și profesional.Îmi doresc ca, în viitor, să am din nou ocazia de a reveni în Granada”.