Astăzi, la Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din satul Petia, comuna Bunești, a avut loc ceremonialul militar de înmormântare pentru plt. adj. pr. (retr). Ștefan Țăranu, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, combatant în cadrul Regimentului 16 Infanterie Fălticeni. Ultimul veteran de război din comuna Bunești ar fi împlinit 103 ani la începutul lunii viitoare.
Au participat reprezentanții administrației publice locale, cei ai Inspectoratului de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, ai Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și ai Filialei Județene Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
,,Comunitatea locală a satului Petia dar și cea a comunei Bunesti, a primit cu profundă tristețe vestea plecării la „oaste” pentru veșnicie, a celui care a fost inegalabilul OM de o aleasă noblețe sufleteasca, STEFAN TARANU, poate cel mai longeviv veteran de război din zona Moldovei, cel care la venerabila vârstă de 102 ani, lasă în urma Sa, o adevărată lecție de istorie, a taranului molcom, cu palmele brăzdate de atâta muncă, de trudă și suferință. „Nu de moarte mă cutremur, ci de veșnicia ei” spunea scriitorul Alexandru Vlahuță. Așa a gândit și Moș STEFAN, care a așteptat în liniște sfintele sărbători ale Învierii Mântuitorului, dar bunul Dumnezeu l-a primit în Împărăția Sa înainte de sărbătoarea sfântă a Floriilor, pentru a fi împreună cu camarazii săi, cu care a luptat pe front în Regimentul 16 Infanterie, pentru apărarea pământului sfant al tarii. Cunoscut veteran de război și Cetățean de Onoare al comunei Bunesti, Moș STEFAN TARANU, emblema satului Petia și a comunei Bunesti, va rămâne în amintirea noastră, un exemplu de viață și demnitate, de cinste, onoare și omenie, un bun creștin care și-a iubit familia și care a fost respectat de toți cei care l-au cunoscut, un adevărat erou al neamului nostru. „Amintirea veșnic fie-i Panteonul Omeniei” Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze în ceata drepților!”, a fost mesajul lui Ioan Ștefan, primarul comunei Bunești.
Ștefan Țăranu s-a născut pe data de 3 mai 1923, într-o familie cu 15 copii din satul Petia. Așa cum era obiceiul vremii, la 18 ani și-a întemeiat o familie, alegând-o pe Victoria Andronache să-i fie consoartă și mamă a celor trei copii – Gheorghe, Floarea și Florin. În timp, familia s-a mărit cu 7 nepoți, 5 strănepoți și 2 stră-strănepoți. Una dintre strănepoate, plt. Mădălina Guță, s-a instruit pentru a deveni jandarm chiar în cazarma în care străbunicul ei, la aceeași vârstă cu ea, începea să scrie istorie cu arma în mâini, așa cum frumos a consemnat col. (r) Constantin Crăciun.
În anul 1943, la vârsta de 20 de ani, a fost încorporat în unitatea militară din Fălticeni și împreună colegii de leat a urmat un lung și copleșitor drum de luptă în Campania din Vest. A fost demobilizat la 20 ianuarie 1946.
„În numele membrilor Filialei Județene Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, aducem mulțumiri speciale p.c. părinte Adrian Dulgheriu de la Protopopiatul Fălticeni, neobositului cinstitor de eroi p.c. părinte Cătălin Simion, organizator și coordonator al acestui memorabil eveniment, preotului paroh din satul Petia, p.c. părinte Constantin Tudosă, inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, gl.bg. Ionel Postelnicu, comenzii Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, primarului și consilierilor locali ai comunei Bunești, precum și tuturor localnicilor din Petia.
Nu vrem să trecem cu vederea gestul extraordinar, care îmbracă trăsături de sacrificiu, realizat de domnul Petru Parasca, fiu al satului. Cântăreț la Biserica Ortodoxă Română „Pogorârea Sfântului Duh și Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena, acest brav român a vrut să-i doinească lui Moș Ștefan, la marea trecere, din trâmbița lui bucovineană. Acest om a pornit ieri din Austria și printr-un miracol, a reușit să prindă loc la un autocar care efectua o cursă la Suceava și care providența a hotărât să plece cu o întârziere de o oră și jumătate pentru a-l aduce la înmormântare pe Petru, trâmbițașul ce purta pe creștet faimosul pileus.
Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa pe veteranul de război Ștefan Țăranu!”, se arată într-un mesaj semnat col. (r) Constantin Crăciun, de la Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.
IOAN POPESCU
FOTO: Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”- Filiala Județeană Suceava