În ședința Consiliului Județean Suceava din data de 21 martie 2025, consilierul Vasile Tofan (PNL), fost primar al orașului, i-a dat o replică președintelui Gheorghe Șoldan, amintindu-i acestuia că municipiul Fălticeni a fost primul oraș din județ care a avut proiect și finanțare pentru varianta ocolitoare (șoseaua de centură n.r.), dar bani au fost luați de premierul PSD Victor Ponta pentru varianta ocolitoare de la Târgu Jiu, în 2012, când acesta era deputat de Gorj.
“Vreau să fac doar o intervenție punctuală și aicea pentru că ați adus dumneavoastră aminte despre ceva care se cheamă astăzi centura ocolitoare a Fălticeniului. Ei bine, vreau să vă spun că Fălticeniul, municipiul Fălticeni, a fost primul oraș din județ care a avut și proiect și finanțare pentru ruta ocolitoare.
Jocurile politice de la vremea respectivă, din 2012, ulterior lui 2010, au făcut ca banii alocați pentru Fălticeni, grație unui om care astăzi candidează pentru președinția României, cândva membru de partid al domniei voastre (PSD n.r.), numit Victor Ponta, care era deputat de Gorj, a luat banii de la Fălticeni și i-a dus la Târgu Jiu. Nu prea le-a ajutat Dumnezeu, pentru că au inaugurat-o până la urmă anul trecut. A durat mai mult decât ruta de la Dolhasca până la Dornești. Dar e bine că până și Fălticeni.. și trebuie să aibă rută ocolitoare. E mai necesar decât în alte orașe, toți suferim de chestiunea asta, dar aici Drumul European (E85 n.r.) trece exact prin mijlocul orașului, la 2-3 metri de arealul locuibil, de apartamente.
Ținând cont că suntem trimiși aici politic, ținând cont de ziua de mâine și cea de poimâine, suntem obligați de a da o perspectivă reală lucrurilor”, a spus Vasile Tofan în plenul CJ Suceava.
Reamintim faptul că pe data de 19 martie, Gheprghe Șoldan (PSD) anunța, cu emfază politrucă, faptul că “au fost obținute toate avizele necesare (!! – n.r.) pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Fălticeni.
În urmă cu doar câteva luni, acest proiect părea imposibil de realizat, întrucât traseul inițial traversa o arie naturală protejată din rețeaua Natura 2000, ceea ce ar fi generat complicații majore în procesul de avizare.
Prin modificare traseului este evitat complet segmentul care traversa zona protejată, așa încât putem trece la obținerea finanțării și lansarea licitației pentru execuția lucrărilor.
Lungimea finală a variantei ocolitoare Fălticeni este de 8,29 km, traseul fiind situat în proporție de peste 90% pe teritoriul administrativ al municipiului Fălticeni, iar restul pe raza comunelor Fântâna Mare, Baia și Rădășeni.
Acest proiect a fost inițiat încă din 2010, dar a rămas blocat din lipsa finanțării.
Valoarea estimată inițial a fost de 201 milioane de lei, iar după actualizarea din 2019, costul a crescut la 238 de milioane de lei (aprox. 47 de milioane de euro – n.r.)”.
În pofida acestor promisiuni ale PSD, șoseaua de centură a Fălticeniului va rămâne, încă mult timp, un vis frumos…