În perioada 23-26 ianuarie Aula Colegiului Național „Nicu Gane” găzduiește în parteneriat cu Asociația Fălticeni Cultural – organizatorul evenimentului, vernisajul unei expoziții deosebite „Unirea Principatelor Române” ce face parte din Colecția Robert Obreja, colecționar de talie înaltă din Piatra Neamț. Sunt prezentate elevilor, instituției școlare dar și publicului larg – prin deschiderea culturală manifestată de colecționar – documente, fotografii și obiecte istorice rare din perioada istorică adiacentă Unirii Principatelor Române, așa cum se poate observa și din titlul evenimentului.
Deschiderea aparține gazdei, directorul colegiului – prof. dr. Codrin Bența, cel care ne introduce în perioadă prin trimiteri la momentul istoric central, aducându-ne aminte de rolul lui Nicu Gane și implicarea sa în acțiunile pro-unioniste, dar mai ales ne face „portretul” unui adevărat colecționar de obiecte istorice valoroase. Acasă la Piatra Neamț, domnul Robert Obreja – președinte al Asociației Pro Memoria, are deschis un veritabil muzeu, care adăpostește printre multe alte dovezi importante ale trecerii prin timpul istoric, una dintre cele mai impresionante colecții de săbii, cele „cu care s-a făcut istoria”, așa cum precizează prof. Bența, săbii folosite în bătălii de-a lungul timpului dar și săbii ce au aparținut unor mari case regale din Europa.
Președintele Asociației Pro Memoria a ajuns să dețină o colecție impresionantă de obiecte istorice, plecând de la pasiunea dumnealui pentru săbii, baionete, documente de epocă, transformând atracția și gustul pentru lucruri autentice, unice, într-o misiune culturală de care s-au putut bucura în ultimii doi ani mai multe instituții de cultură, muzee, precum și instituții de învățământ, cum este în această perioadă și Colegiul „Nicu Gane”. Aceasta este dovada clară că nu vorbim doar de un simplu colecționar, ci de un om cu aplecări culturale care vrea să împărtășească comunității din care face și tuturor celor interesați din țară sau din afara granițelor românești, pasiunea sa pentru istorie.
Rezultatele muncii dumnealui, de ani de căutări, documentare dar și foarte mulți bani investiți, le putem vedea la nivel redus, la aproximativ 50 de exponate (din care amintim: medalii, cărți poștale, cărți, fotografii cu semnătura domnitorului Al.I.Cuza, săbii ale unor foști ofițeri farancezi, britanici, italieni sau bavarezi) și ne putem bucura de ele văzându-le expuse în Aula colegiului în această săptămână.
Domnul prof. Neculai Sturzu, rămas un apropiat din punct de vedere cultural și spiritual al liceului unde și-a făcut mare parte din datoria de dascăl la catedra de limba română, ne-a purtat gândurile în timpurile Unirii, amintindu-ne cu lux de amănunte, despre momente și personalități ale vremurilor care au făcut parte din programul unionist sau din cel antiunionist la Fălticeni, accentuând participarea lui Nicu Gane la nucleul unionist, cu implicații notabile pentru evenimentele istorice.
Președintele Asociației Fălticeni Cultural, Liviu Mihăilă, mulțumește în mod deosebit domnului R.Obreja pentru deschiderea pe care a avut-o de a veni la Fălticeni și de a accepta prezentarea vernisajului în parteneriat cu AFC, având ca punct comun, dragostea față de cultură, de autentic și dorința de a împărtăși comunițății un eveniment de aleasă ținuță culturală.
În încheiere, am simțit și bucuria participării elevilor care ne-au încântat fie cu o prezentare a realizărilor notabile ale domnitorului Al.I.Cuza (elevul Merlă Octavian, cl. a X-a A), fie cu arcuș de vioară și sunet de muzică românească (violoniștii talentați – Alexandru Livadaru și Daniel Ciuntu).
În speranța că v-am atras atenția și v-am făcut curioși, vă invit să faceți câțiva pași cu răgaz de la vreme și mai ales de la vremuri, în Aula colegiului, pentru a vă da o întâlnire istorică cu ceea ce ne amintește de oamenii verticali, încercați dar demni, care au făcut istorie.
CRISTINA BĂRĂSCU