La sfârșitul săptămânii trecute, în sala Centrului de Documentare şi Informare de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din municipiul Fălticeni, a avut loc debutul editorial al Paulei Drăgușanu.
Proza doamnei Drăgușanu, care întâi și-a deschis sufletul pe internet și a reușit să creeze în jurul domniei sale o mică comunitate de zâmbete și stări de bine, a căpătat forma cărții „Suflet indigo” care păstrează și transmite parfumul-culoare al florilor din curtea autoarei.
A fost un eveniment cu o încărcătură emoțională puternică, iar primul semnal s-a dat când toți cei prezenți au tăcut pentru a-și aminti de cel care a fost învățătorul Gheorghe Popa, un suflet aparte plecat recent la cei drepți.
Au urmat sesiunile video pregătite de autoare și, probabil cel mai emoționant moment, declarația de iubire pe versuri a fiicei Teona pentru mama Paula.
„Este un volum care, din punct de vedere al disciplinei pe care o predau, Limba şi literatura română, reprezintă cel mai bun exemplu de volum cu text multimodal. Mai mult decât atât, specia pe care o creează scriitoarea Paula Drăguşanu este un poem în proză alternat cu textele scurte, de tip memorialistic şi autobiografic, iar graniţa dintre instanţa comunicării concrete şi cea abstractă se realizează foarte uşor şi foarte suav. Este o carte foarte vizuală, cu foarte multă culoare”, a spus în cuvântul său preotul Bogdan Feştilă.
„Vechii pictori chinezi spuneau că pentru a picta ai nevoie de trei lucruri: culoare, mână şi suflet. Pentru a scrie o carte ai nevoie de mai multe lucruri, pentru că pe lângă culoare, pe lângă mână, pe lângă suflet, ai nevoie şi de oameni. Este un pact pe care ni-l propune Paula Drăguşanu, pentru că indigo, la rându-i, este un armistiţiu între roşu şi albastru, între roşul care semnifică iubirea pe de o parte, şi pe de altă parte lupta pe viaţă şi pe moarte şi dintre viaţă şi moarte, şi albastru care este speranţa nemuritoare din care ne împărtăşim toţi, speranţa spiritualităţii, a celestului, a unei lumi în care ne putem regăsi în deplinătatea împlinirilor dorinţelor. Este o carte în care Paula Drăguşanu poposeşte sub diferite forme. Este o metamorfoză a propriului suflet, pentru că la început e o poveste. E povestea propriei vieţi care a salvat-o şi care ne salvează”, a subliniat prof. dr. Luminiţa Reveica Ţaran.
„Această carte se numără printre cele trei cele mai muncite cărţi pe care le-am realizat. Este cu totul şi cu totul deosebită pentru că am suprapus text peste imagine, iar fiecare capitol are altă culoare a hârtiei. Marea problemă a fost să pui în acelaşi loc şi textul şi imaginea, astfel încât să poţi citi textul fără să te încurce imaginea, dar să sesizezi şi imaginea. Gradul de transparenţă a imaginii a fost o mare dificultate tehnică pe care am depăşit-o după ce am tipărit primul exemplar de probă”, a amintit profesorul Marius Cătălin Diaconescu, editorul cărții (Editura Irizor din Oneşti n.r.).
În fața unui public numeros, autoarea a mărturisit vizibil emoționată că nu se simte încă scriitoare doar pentru că a publicat o carte și nici nu știe dacă va recidiva editorial:
„La început am comentat fotografiile altora, găseam fotografii pe Facebook, pentru că pentru mine această reţea de socializare înseamnă doar fotografie, poezie, proză. Comentam emoţia pe care o transmite acea imagine. Ulterior am devenit atentă în jur şi făceam eu fotografii, găseam lucruri care îmi transmiteau ceva. Apoi a venit vremea când seara, îmi priveam fotografia şi am decis să spun câteva cuvinte lângă acea fotografie, şi aşa s-au născut postările pe Facebook. Prima fotografie a fost în urmă cu 5 ani, iar felul în care am scris despre fiecare imagine surprinsă a fost influenţat în mod cert de anumiţi scriitori. De aceea vă spun că nu mă simt scriitoare în adevăratul sens al cuvântului. Dar dacă am reuşit prin postări şi prin textele adunate în carte să vă ating sufletul măcar cu câteva secunde şi aţi rezonat cu ceea ce am scris, poate îmi voi reconsidera poziţia şi o să mă simt un pic scriitoare”.
Înainte de sesiunea de autografe, care a fost îndulcită cu ciocolată cu lavandă, a cântat folkistul Puiu Nechita din Roman, venit la Fălticeni special pentru lansarea Paulei Drăgușanu.
Chiar dacă nu a visat să publice, iar întâlnirea cu scrisul a fost o joacă cu stările personale, Paula Drăgușanu a adus în atenția cititorului un volum unic în care conviețuiesc culoarea, imaginea și cuvântul, toate legate de o emoție specială care este molipsitoare.
SERGIU JIPA